Ook in 2022 zijn we betrokken bij pilots en zijn nieuwe methoden en opdrachten aangenomen. Dit maakt het mogelijk om met andere samenwerkende partijen te leren of een dergelijk initiatief een zinvolle bijdrage is aan de zorgvragen van inwoners. Denk aan de volgende pilots of projecten:
Vanuit de wijkteams is een gezin met 2 jonge kinderen aangemeld bij V.A.V. Dit jonge gezin woont in een te kleine woning in een onveilige omgeving. Ouders hebben in hun jeugd met jeugdzorg te maken gehad en zijn door die ervaring wantrouwend naar hulpverlening. Na een melding bij Veilig thuis werd geprobeerd met ouders in contact te komen, maar dat lukte niet. De zorgen waren te groot, waarna besloten is een raadsonderzoek in te stellen en tevens V.A.V. in te schakelen.
V.A.V. is ingestoken op contact maken en aansluiten bij wat goed gaat. Praktische zaken zijn opgepakt en basale opvoedingsvaardigheden aangeleerd. Ook is een andere woning gevonden, waardoor de kinderen met ouders veilig naar buiten konden om te spelen en contacten op te bouwen.
Doordat het vertrouwen groeide en ouders hulp toelieten ging het al snel veel beter. Uit onderzoek bleek dat de meldingen bij Veilig Thuis ongegrond waren. V.A.V. is inmiddels afgerond.
Mede door de aanpak van V.A.V. is een OTS voorkomen!
Coach:
“1 hulpverlener die, met veel kennis en werkervaring, zonder voorgeschreven methode of (tijds)beperking, inzet op vertrouwen. Van daaruit de hulpverlening op te bouwen, dat werkt!”
Coach:
“Met de inzet van de doorbraakmethode gaan deuren open die anders gesloten blijven doordat de gemeente en de wijkteams geloven in deze werkwijze”.
Wijkteams raakte betrokken bij een jongere van bijna 18 die niet meer naar school ging, amper naar buiten kwam en in een sociaal isolement terechtkwam.
Uit gesprekken met deze jongere bleek dat hij een slecht gebit had en zich hiervoor schaamde. De omstandigheden waren dusdanig dat een noodzakelijke behandeling bij de tandarts onbetaalbaar was voor hem. Vanuit de doorbraakmethode is er een gebitssanering gerealiseerd.
Resultaat: de jongere durft weer naar buiten, gaat weer naar school en heeft inmiddels een nieuwe vriendenkring opgebouwd.
Het gaat zó goed dat hij nu zelfstandig woont!
Een alleenstaande moeder met een zoontje van 3 heeft flinke schulden. Ze heeft goed inzicht in inkomsten en uitgaven en is met weinig tevreden. Het idee om in de schuldsanering te gaan benauwd haar, dit is niet wat ze wil. Mobility Mentoring (MM) raakt betrokken en heeft haar ondersteund en ze heeft stabiliteit in haar financiële situatie gekregen. Er is ook gesproken over haar stip op de horizon; betaald werk. De vrijstelling van arbeidsverplichting die ze had wilde ze niet meer. Vanuit het opgebouwde vertrouwen binnen het MM traject stond deze moeder uiteindelijk tóch open voor een oriënterend gesprek met een bewindvoerder. Ze wilde graag ontzorgd worden, maar niet de regie kwijtraken. Dit kon ze in het kennismakingsgesprek met de bewindvoerder goed kenbaar maken. Ze voelde zich begrepen en is akkoord gegaan met het schuldsaneringstraject.
De stress is afgenomen en inmiddels is ze bezig met een werk-oriëntatie traject via de gemeente. Ze is echt heel blij dat ze deze kans gepakt heeft en Mobility Mentoring kon worden afgesloten.
Coach:
Vanuit Mobility Mentoring zijn we vaak de ‘cheerleader van de inwoner’; we benaderen alles positief en vieren en belonen de behaalde successen!”